Czemu przez ostatni miesiąc panowała cisza? Nie wiem. Bo piekłam to, co było na durszlaku tego samego dnia. Bo nie umiem robić zdjęć, a wytrawnemu jedzeniu już wcale. Bo utknęłam w górach. Bo byłam w trakcie stawania się studentką i prawa, i public relations. Bo wyemigrowałam na chwilę. Cokolwiek.
Już jestem. Na jakiś czas.
Miałam okazję wykorzystać mikser planetarny - pożądany ode mnie przez dawna przedmiot. Zawsze sobie wyobrażałam co za bezy, makaroniki i chleby będę robić, gdy już taki będę mieć. Udało mi się przez chwilę, chwileczkę być jego właścicielką. Niestety, w kuchni, co to się w niej owy mikser znajdował nie było praktycznie niczego, poza podstawowymi wiktuałami, jedną formą i zestawem sztućców. Prosty oraz smaczny wypiek, do którego można wykorzystać mikser ze snów? Beza! Ale jak beza, to z czymś. Lemon meringue pie. Myślę sobie, że to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza, że dorotus miała u siebie i przepis, i prześliczne zdjęcia. Szybki rzut oka na listę składników - brak jedynie mąki ziemniaczanej, więc zamiast niej użyłam budyniu waniliowego. I kruche ciasto zrobiłam po swojemu, trochę na oko, bo brakło mi szklanki, która miałaby 250ml, a i wolę ciasto z większą ilością żółtek. Wyszła bardziej niż pyszna, nie za słodka, a dodatkowo miałam straszną radochę z patrzenia jak mi się białka ubijają same. Magia!
Składniki na ciasto kruche:
200 gramów mąki
ok. 100 gramów masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
Zagnieść, wylepić formę, nakłuć, włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć, piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Ostudzić.
Składniki na budyń cytrynowy:
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
100g masła
3 żółtka
1 jajko
skórka otarta z czterech cytryn i sok z nich
skórka otarta z jednej połowy limonki (można spokojnie pominąć) i sok
5 łyżek cukru (z lekką górką)
Do garnka wsypać cukier, budyń, dodać sok z cytryny i skórkę. Gotować dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Dodać jajka, wymieszać, postawić na palniku i podgrzewać aż nasza masa stanie się budyniem. Ciepły wylać na ostudzony spód.
Składniki na bezę:
Składniki na ciasto kruche:
200 gramów mąki
ok. 100 gramów masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
Zagnieść, wylepić formę, nakłuć, włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć, piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Ostudzić.
Składniki na budyń cytrynowy:
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
100g masła
3 żółtka
1 jajko
skórka otarta z czterech cytryn i sok z nich
skórka otarta z jednej połowy limonki (można spokojnie pominąć) i sok
5 łyżek cukru (z lekką górką)
Do garnka wsypać cukier, budyń, dodać sok z cytryny i skórkę. Gotować dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Dodać jajka, wymieszać, postawić na palniku i podgrzewać aż nasza masa stanie się budyniem. Ciepły wylać na ostudzony spód.
Składniki na bezę:
6 białek
szczypta soli
szczypta soli
łyżeczka budyniu śmietankowego
Ubijamy na sztywną pianę, a później stopniowo dodajemy cukier i suchy budyń śmietankowy. Wykładamy na zimną masę cytrynową i wkładamy do piekarnika (najlepiej z górną grzałką) na 20 minut do 180 stopni.
Ubijamy na sztywną pianę, a później stopniowo dodajemy cukier i suchy budyń śmietankowy. Wykładamy na zimną masę cytrynową i wkładamy do piekarnika (najlepiej z górną grzałką) na 20 minut do 180 stopni.
Następnego dnia też smakuje dobrze.
Uwielbiam cytrynowe ciasta! Sądząc po nadzieniu Twoje jest pyszne.
OdpowiedzUsuńDo tego pięknie wygląda, przypomina mi dużą wersję francuskiego ciastka Mont Blanc :)
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
a propos :) uwielbiam, szkoda, że nie ma więcej zdjęć moje tu: http://mmeticonderoga.blogspot.com/search/label/cytryna
OdpowiedzUsuń